Det smarte hjem er sårbart

Svensk magasin gennemgår de største udfordringer for de smarte hjem

Mange steder har elektrikerne travlt med at installere smarte eller intelligente elektriske online-produkter i danskernes hjem: Elmålere, overvågning, styresystemer til varme, belysning, hvidevarer og så videre – listen over tilsluttede produkter er lang og bliver hele tiden længere. Men tilsluttede og smarte produkter er ikke kun smarte – de gør også hjemmene sårbare.

smarthjem screen-artikel

En artikel på det svenske magasin NyTekniks hjemmeside sætter fokus på, at produkterne åbner for nye typer cyberangreb og datalogning.

– Når vi siger, at noget er smart eller forbundet, betyder det, at vi har lagt en computer i produktet. Computeren har en masse software, og al software har fejl, og fejl kan undertiden påvirke sikkerheden. Dette gælder, uanset om computeren er i en termostat, kedel eller i en støvsuger, siger IT-sikkerhedseksperten Olle Segerdahl til magasinet.

Forældelse

De computerbaserede produkter kan hackes og misbruges af kriminelle. Dette er er problem i sig selv.

Men dertil kommer også mere ’almindelige’ driftsmæssige udfordringer. For eksempel kan de blive forældede, når producenterne stopper med at lave opdateringer.

– Vi skal huske, at de løsninger, vi opbygger i dag, kan få konsekvenser i årtier i fremtiden. Levetiden for disse gadgets er meget længere end på en mobiltelefon, siger Olle Segerdahl.

Han mener, at udsendelse af automatiske opdateringer bør være et krav til producenterne. Ellers vil der ikke være mulighed for at løse de problemer, som før eller siden vil vise sig. Og i øvrigt skal hele industrien bag produkterne reguleres – enten gennem aftaler eller gennem lovgivning.

Overvågning

Et andet område, der efter IT-ekspertens mening skal reguleres, er den overvågning, produkterne åbner for. Hver sensor indsamler store mængder data, som sammen kan give et detaljeret billede af, hvordan en husstand lever. Hvad sker der med disse data? spørger Olle Segerdahl.

Næste problem opstår ved fra- og tilflytninger til de intelligente hjem. Hvem kan få adgang til den ophobede datamængde, hvordan gennemgår man den, og hvordan sker overførslen?

– Hvordan kan vi gøre det, hvis vi ikke engang ved, hvilke gadgets der sidder i væggene? Det er et problem, vi som samfund skal finde ud af, hvordan vi skal løse. Ligesom du får en energirapport i dag, har du brug for en form for ’smart gadget-regnskab’ ved køb og salg af huse og lejligheder, siger Olle Segerdahl.

Masser af enheder

Ifølge NyTeknik var der i 2016 installeret 6,4 milliarder intelligente eller smarte gadgets/enheder på verdensplan. Dette tal vil i 2020 være steget til 20,4 milliarder.

I Sverige er det 89 procent af ejerne af fast ejendom, der gennem de seneste tre år har investeret i opkoblede løsninger. De største online-områder er varme/ventilation, alarmer, energiovervågning, adgangssystemer og belysningssystemer.