DEF: Sådan klarer vi corona og klima sammen

Sammen med tænketanken Cevea, FH-formand Lizette Risgaard og en række forbundsformænd giver DEF-formand Jørgen Juul Rasmussen syv bud på, hvordan Danmark løser corona- og klimakrisen, uden at det giver socialt bagslag

Den 31. marts bragte dagbladet Politiken kronikken ’Sådan løser vi corona- og klimakrisen socialt retfærdigt’. Her giver tænketanken Cevea, FH-formand Lizette Risgaard og en række forbundsformænd deres bud på syv punkter, der skal bringe Danmark retfærdigt videre efter corona samtidig med løsningen af udfordringerne med klima.

- Det er vigtigt, at fagbevægelsens bud er med i debatten om Danmarks fremtid. Hvis vi ikke tager del i debatten, så mangler det fælles perspektiv på retfærdighed. Men det må vi så gøre vores til i et fællesskab mellem offentlige og private ansatte, forklarer forbundsformand i Dansk El-Forbund (DEF) Jørgen Juul Rasmussen om baggrunden for kronikken. 

Ud over Jørgen Juul Rasmussen er forfatterne Asbjørn Sonne Nørgaard, Cevea, Lizette Risgaard, formand i FH, Elisa Rimpler, formand i BUPL, Gordon Ørskov Madsen, formand i DLF, Kim Simonsen, formand i HK Danmark, Camilla Gregersen, formand i DM, Mads Bilstrup, formand i Dansk Socialrådgiverforening og Mona Striib, formand i FOA.

Sammen tager de udgangspunkt i, at ’Under coronakrisen gik det op for mange, at den private og den offentlige sektor er 100 procent afhængige af hinanden. At vi har brug for alle faggrupper. At den danske arbejdsmarkedsmodel kan noget unikt. Og at den særlige universelle velfærdsmodel med fri og lige adgang til velfærd igen viste sig at være andre samfundsmodeller overlegen’.

De skriver videre, at det giver grund til optimisme, når det handler om, hvordan vi kommer videre efter coronaen og med klimaudfordringerne foran os.

Kronikken præsenterer syv punkter, der skal give det socialt retfærdige svar på udfordringerne:

  1. Vi skal have gang i 20’erne med aktiv finanspolitik
  2. Vi skal efteruddanne og omskole
  3. Vi skal styrke den sociale tryghed
  4. Vi skal investere massivt i klimaomstilling
  5. Vi skal have socialt retfærdige klimaafgifter
  6. Vi skal investere i mennesker og velfærd
  7. Vi skal udvikle nye og originale greb.

- Jeg ser frem til, at vores punkter kan være med til at præge den politiske debat i den kommende tid. Nu har vi i hvert fald sendt dem på banen, siger Jørgen Juul Rasmussen.