DEF: Dansk særregel for varmepumper modarbejder den grønne omstilling

Dansk særregel forhindrer elektrikere i at installere varmepumper med mere end 2,5 kilo kølervæske. Det er en unødvendig barriere for den grønne omstilling, mener Dansk El-Forbund

- Vi har brug for de nyeste og mest effektive varmepumper. Alligevel stopper en dansk særregel netop de bedste varmepumper, fordi den forhindrer elektrikere i at opsætte dem. Det giver ikke mening.

Ordene kommer fra næstformand i Dansk El-Forbund Benny Yssing, som peger på, at en dansk særregel på varmepumpeområdet kun tillader elektrikere og installatører at opsætte varmepumper med op til 2,5 kilo (kg) kølervæske. Reglen medfører dermed store begrænsninger på installationen af de nyeste og mest effektive varmepunkter, der typisk har op til 3 kg kølervæske.

Konsekvensen er ifølge Dansk El-Forbund en unødvendig barriere for den grønne omstilling i tusinder af boliger landet over.

- EU har sat grænsen ved de 3 kg - det bør vi i Danmark også gøre. Det er nu, at udskiftningen af varmepumper er ved at tage fart, så det er også nu, at vi skal have de bedste varmepumper på banen, siger Benny Yssing. Han fortsætter:

- Det lyder måske tørt og teknisk, at et halvt kg kølervæske kan gøre en forskel, men elektrikerne og installatørerne kunne uden den danske særregel være med til at sætte endnu mere gang i den grønne omstilling. EU sætter grænsen ved de tre kg, ligesom al sund fornuft siger, at der ikke er nogen sikkerhedsproblemer med den grænse. Så lad os nu få den ændret den tossede danske særregel, så elektrikere og ikke kun kølemontører må håndtere varmepumper med op til tre kg. Vi står i Dansk El-Forbund ikke alene med vores ønske: Både Tekniq Arbejdsgiverne og Dansk Industri er enige med os, understreger næstformanden.

Fakta:

Ifølge Tekniq Arbejdsgiverne er der p.t. cirka 4.000 danske virksomheder, der har ret til at opsætte varmepumper med op til 2 ½ kg kølervæske, mens kun omkring 200 virksomheder må opsætte varmepumper med mere end 2 ½ kg. EU-reglerne sætter derimod grænsen for elektrikeres og installatørers opsætning af varmepumper ved 3 kg kølervæske.