DEF: Brug for bedre dagpengedækning

Dansk El-Forbund opfordrer – igen – politikerne til at hæve dagpengedækningen. Konkret foreslår forbundet et dagpengeniveau på 24.000 - 30.000 kroner

’Coronakrisen har vist bagsiden af vores dagpengesystem. Og det er på tide, vi starter en seriøs samtale om, hvordan det kan blive bedre’.

Sådan indleder forbundsformand i Dansk El-Forbund (DEF) Jørgen Juul Rasmussen en annonce på bagsiden af Altinget: Magasin under overskriften ’Kære politikere’. Magasinet skriver primært om politik og samfund, og det læses i stor udstrækning i det politiske miljø på Christiansborg. Her opfordrer han til politikerne til at hæve dagpengebetalingen til et niveau på mellem 24.000 - 30.000 kr.  

Det retfærdige niveau

’Et enigt folketing tilsluttede sig marts måned, at det rigtige niveau for støtte til ledige i coronatiden er mellem 24.000-30.000 kroner. Det er altså det retfærdige niveau for den enkelte, og et niveau der kan holde gang i samfundsøkonomien. Men hvorfor er det så lige, at ledige elektrikere og andre, som gik på dagpenge både før og under coronakrisen, kun har fået ca. 19.000 kroner om måneden?, spørger Jørgen Juul Rasmussen i annoncen.

Forbundsformanden runder sit indlæg af med at tilbyde politikerne et møde og en kop kaffe sammen med den øvrige fagbevægelse for at kigge nærmere på løsningerne på området.

’Men vigtigst for mig er håbet om, at vi måske snart kan se frem til forsidehistorier om en ny og bedre dagpengedækning’, afslutter han. 

Årtiers forringelser

Det er ikke første gang, at DEF sætter fokus på behovet for en genopretning af dagpengenes værdi. For to år siden satte forbundet gang i en dagpengekampagne for at påpege dagpengesystemets kurs mod afgrunden og for at vise, at elektrikerne som en relativt vellønnet faggruppe på et arbejdsmarked, der ofte er præget af skiftende jobs, er særligt ramt af mange årtiers forringelser på dagpengeområdet.

Du kan læse om DEF's dagpengekampagne i 2018 i fagbladet Elektrikeren nr. 5. 2018. 

Op til folketingsvalget i 2015 var dagpengene også blandt DEF’s vigtigste temaer: Forbundet opfordrede medlemmerne til at stemme på partier og politikere, der ville arbejde for en bedre dagpengedækning.

Op til folketingsvalget i 2015 fik DEF bl.a. trykt postkort og plakater, hvor forbundet opfordrede medlemmerne til at stemme på partier og politikere, der ville arbejde for et mere fair dagpengesystem.  

- Nu forsøger vi endnu en gang at råbe politikerne op. I første omgang sker det med en klar opfordring i et medie (red. Altinget: Magasin), som vi ved, at politikerne læser. Og vi har tænkt os at blive ved med at sætte fokus på problemet med den ringe dagpengedækning for vores kolleger, indtil der bliver gjort noget ved det politisk, lover DEF-formand Jørgen Juul Rasmussen. 

Du kan læse hele DEF-formandens ’dagpenge-annonce’ i Altinget: Magasin herunder:

Kære politikere

Coronakrisen har vist bagsiden af vores dagpengesystem. Og det er på tide, vi starter en seriøs samtale om, hvordan det kan blive bedre.

Et enigt folketing tilsluttede sig i marts måned, at det rigtige niveau for støtte til ledige i coronatiden er mellem 24.000 og 30.000 kroner. Det er altså det retfærdige niveau for den enkelte, og et niveau der kan holde gang i samfundsøkonomien.

Men hvorfor er det så lige, at ledige elektrikere og andre, som gik på dagpenge både før og under coronakrisen, kun har fået ca. 19.000 kroner om måneden?

Med coronatiltagene fik selvstændige en betaling på 24.000 kroner om måneden, uanset om de er medlem af en a-kasse eller ej - mens vores medlemmer af a-kassen, der gik på dagpenge, kun fik nær 40 procent af deres hidtidige indtægt. Selvom de troligt har betalt kontingent til a-kassen måned efter måned, år efter år.

Nå ja, siger nogle: Men det skal jo kunne betale sig at arbejde…

Til det vil jeg sige: Før finanskrisen var elektrikernes ledighed 0,4 procent. Under finanskrisen steg ledigheden så til nær de otte procent, men faldt igen til ca. en procent forud for coronakrisen. Nu er den så steget til 5 procent. Pointen er, at elektrikerne tager arbejde, når det er der. Også selv om dagpengeniveauet var højere før finanskrisen.

Så kære politikere: Lad os nu få gang i snakken om, hvordan vi hæver dagpengebetalingen til det niveau, der har vist sig som det rigtige i løbet af de seneste måneder, nemlig et sted mellem 24.000 og 30.000 kroner. For min skyld kan vi starte med, at dagpengene hæves for de første tre måneders ledighed.

Så bliver det mere rimeligt for den enkelte ledige, og samfundsøkonomien er bedre klar til næste krise.

Mine venner i fagbevægelsen og jeg mødes gerne med jer til en kop kaffe og forklarer nærmere.

Men vigtigst for mig er håbet om, at vi måske snart kan se frem til forsidehistorier om en ny og bedre dagpengedækning.

 

Men venlig hilsen

Jørgen Juul Rasmussen

Forbundsformand

Dansk El-Forbund

Vi samler alle på det el-tekniske område – www.def.dk