COVID-19 kan anerkendes som arbejdsskade

Sygdom som følge af coronasmitte kan udgøre en arbejdsskade, fastslår en ny vejledning fra Beskæftigelsesministeriet. Dansk El-Forbunds advokat opfordrer medlemmer til at kontakte afdelingen, som kan hjælpe med at vurdere grundlaget for en anmeldelse

Hvis du oplever at få coronasymptomer, og du har været på arbejde i perioden, før du fik symptomer, er det muligt, at dine symptomer/sygdom kan anerkendes som en arbejdsskade. Det fastslår Beskæftigelsesministeriet, som har udsendt en ny vejledning på området. Her er der opstillet en række betingelser for at få anerkendt coronasymptomer/-sygdom som en arbejdsskade. 

 

For at kunne anerkende smitte med COVID-19 som arbejdsskade skal det kunne sandsynliggøres, at personen har været udsat for en konkret smitte i forbindelse med arbejdet, eller at den smittede er udsat for en særlig risiko i forbindelse med sit arbejde. Det gælder for eksempel sundhedspersonale, men det kan også gælde elektrikere.

Sygdommen med COVID-19 skal dokumenteres eller sandsynliggøres. Hvis ikke du er blevet testet for COVID-19, skal du have udvist coronasymptomer, og så vil Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) vurdere, om det er tilstrækkeligt til at opfylde betingelserne for anerkendelse af COVID-19-diagnosen. Det er altså ikke tilstrækkeligt, at der er mistanke om sygdommen. I alle tilfælde er det en konkret vurdering, om sygdommen vil kunne anerkendes som en arbejdsskade.

Ifølge advokat i Dansk El-Forbund Cecilia Ricard er det vigtigt, at der foretages en anmeldelse til AES, som derefter kan vurdere, om dine symptomer/sygdom kan anerkendes. Det er ikke nødvendigt, at du er testet for coronavirus, men du skal kontakte din læge pr. telefon, så dine symptomer kan blive ført i journalen.

- Det er din arbejdsgiver/læge, som i første omgang skal foretage anmeldelsen, men vi opfordrer til, at du kontakter din afdeling, som kan hjælpe dig med at vurdere, om der er grundlag for en anmeldelse, og som kan hjælpe dig med at anmelde sagen til AES - eller få din arbejdsgiver til at anmelde, forklarer Cecilia Ricard.

Du kan læse hele vejledningen fra Beskæftigelsesministeriet via dette link.

def.dk/coronavirus kan du finde en række svar på de oftest stillede spørgsmål om, hvordan du som elektriker skal forholde dig, hvis din hverdag bliver påvirket af coronavirus.