Coronakrise: Klare retningslinjer for lærlinge, nødundervisning og afholdelse af prøver
Over hele landet er erhvervsskolerne lukkede. Det er en helt ny situation med nye ekstraordinære retningslinjer.
Dansk El-Forbund samler her de gældende retningslinjer og regler, der gælder for lærlinge, skoler og virksomheder.
Til lærlinge på skoleophold eller i skolepraktik
Selvom skolen er lukket, skal skolen tilbyde en form for nødundervisning. Nødundervisning kan gennemføres som fjernundervisning.
Skolen kan derfor i udgangspunktet ikke sende elever tilbage til virksomheden. Det kan kun ske, hvis både virksomhed, lærling og skole er enige om, at lærlingen genoptager sit arbejde i praktikvirksomheden.
Har skolen allerede sendt lærlingen tilbage til virksomheden uden lærlingens og virksomhedens godkendelse, er det ugyldigt. Skolen skal derfor ophæve lærlingens hjemsendelse med tilbagevirkende kraft.
Er man i skolepraktik, skal lærlingen følge de regler, skolepraktikcentret udstikker.
Til lærlinge der skal til prøve eller svendeprøve
Skolerne skal gøre alt, hvad der er muligt for at gennemføre prøver og svendeprøver. Det kan eventuelt være virtuelt – og med virtuel overhøring/skuening. Men det er også muligt at afholde en fysisk prøve, hvor få personer kan møde op. Her skal skolen selvfølgelig følge både love og retningslinjer fra sundhedsmyndighederne.
Hvis skolen har gjort alt, hvad den kan for at gennemføre de planlagte prøver, og lærlingen ikke kan nå at afslutte svendeprøven, inden uddannelsesaftalen ophører, kan elektrikeruddannelsens faglige udvalg udstede et administrativt svendebevis. På den måde undgår lærlingen at forlænge sin uddannelse.
Til lærlinge der arbejder i virksomheden
Hvis lærlingen er i sin prøveperiode, kan lærlingen blive opsagt uden yderligere begrundelse eller varsel. I så fald skal lærlingen kontakte sin skole for at blive optaget i skolepraktik.
Hvis lærlingens prøveperiode er overstået, kan lærlingen i udgangspunktet ikke blive fyret. En arbejdsgiver kan altså ikke ophæve lærlingens uddannelseskontrakt med den nuværende coronakrise som begrundelse. Hvis dette sker, skal lærlingen kontakte Dansk El-Forbund så hurtigt som muligt.
Virksomheder har ifølge den nye trepart også mulighed for& at søge om lønkompensation til lærlinge.
Du kan kun hjemsendes, hvis det ikke er sundhedsmæssigt, driftsmæssigt eller uddannelsesmæssigt forsvarligt at fortsætte praktikken. En evt. hjemsendelse fører ikke til forlængelse af din samlede uddannelsestid med mindre dette indstilles af det faglige udvalg.
Du skal have din sædvanlige løn, men skal i lønkompensationsperioden afvikle 5 fridage efter samme regler som lønmodtagere der er hjemsendt med løn.
Har du flere spørgsmål?
Du er også meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Ring til os på 33 29 70 00 eller skriv til os sikkert og nemt.
Er du medlem kan du også logge ind og hente undervisningsmaterialer digitalt. Det kan være en fordel at have kompendier og bøger på computeren, hvis du modtage fjernundervisning.