Arbejdsmiljøet on tour

Unge i byggeriet skal lære at forebygge nedslidning – i en lastbil

tool truck

Skoledagen vil være noget anderledes for kommende elektrikere, vvs’ere, malere, murere og tømrere i denne og de næste seks uger. For her kommer en del af undervisningen til at foregå i en lastbil, hvor lærerne bliver erstattet med fysioterapeuter og arbejdsmiljøkonsulenter fra byggebranchen.

Det sker, når 30 erhvervsskoler i hele landet fra i dag og frem til den 9. december får besøg af den såkaldte ”Tool Truck” – en lastbil i to etager, hvor eleverne på byggeuddannelserne skal lære at passe på deres krop.

Gode råd

Bag initiativet står PensionDanmark og Byggeriets Arbejdsmiljøbus (Bam-bus), som med Tool Truck vil styrke opmærksomheden på forebyggelse blandt eleverne i samarbejde med landets erhvervsskoler.

Her vil eleverne inde i selve Tool Truck få helt konkrete værktøjer til at forebygge nedslidning. For eksempel vil en fysioterapeut give de unge gode råd om, hvordan de bedst muligt passer på deres krop – blandt andet via relevante øvelser eller ved at søge behandling for smerter og skader via deres sundhedsordning i PensionDanmark.

Desuden vil eleverne møde arbejdsmiljøkonsulenter og leverandører som fortæller, hvilket grej der kan hjælpe dem i hverdagen.

To strenge

– Et job inden for byggeriet er fysisk krævende. Derfor skal de unge være opmærksomme på, hvordan de bedst muligt passer på deres krop, så de kan få et godt arbejdsliv og undgå nedslidning. Her skal kampagnen på skolerne være med til at øge de unges kendskab til mulighederne for at forebygge – for eksempel via deres sundhedsordning, siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

– Med kampagnen på skolerne slår vi på to strenge, dels PensionDanmark budskabet om at passe på sin krop, den skal holde i mange år, og dels på kendskab og udbredelse af de mange gode værktøjer der kan lette arbejdet i dagligdagen, mindske eller fjerne nedslidningen og forbedre arbejdsmiljøet på mange opgaver i de forskellige fag i byggeriet. Derfor viser kampagnen også gode eksempler på grej og værktøj, som vi synes, at skolerne skal have på værkstederne og trække med ind i undervisningen af fremtidens håndværkere, siger arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen, Dansk Byggeri og arbejdsmiljøkonsulent Flemming Hansen, 3F Byggegruppen, som sammen udgør formandskabet i Byggeriets Arbejdsmiljøbus.


Tool Truck

PensionDanmark og Byggeriets Arbejdsmiljøbus (Bam-bus) står bag Tool Truck, som i de kommende uger besøger i alt 30 erhvervsskoler i hele landet, som udbyder byggeuddannelser (murer, tømrer, VVS, elektriker, maler og struktør).

PensionDanmark er pensionsselskab for medarbejdere i byggeriet herunder også lærlinge. Pensionsordningen indeholder også en sundhedsordning, som bl.a. giver adgang til behandling hos f.eks. en fysioterapeut.

Byggeriets Arbejdsmiljøbus (Bam-Bus) er en mobil konsulenttjeneste, som formidler god arbejdsmiljøpraksis til byggepladser, byggevirksomhederne og deres ansatte. Bam-Bus er etableret af Dansk Byggeri og 3F, og har tilslutning fra Dansk Håndværk, Kooperationen, Danske Isoleringsfirmaers Brancheforening, Blik- og Rørarbejderfor-bundet, Dansk El-Forbund, Dansk Metal, BJMF København og Bygherreforeningen.