Analyse: Det går godt i installationsbranchen

El-branchen havde vækst på 3,2 procent i 2018 – installationsbranchen som sådan havde endnu mere. El-branchens forventninger til 2019 er positive

Mange elektrikerne er i denne tid i gang med de lokale lønforhandlinger. Nu forsyner installatørernes organisation Tekniq dem med endnu et godt argument for mærkbare lønstigninger: Installationsbranchen er på stabil optur.

Tekniqs markedsanalyse marts 2019

Konstateringen findes som overskrift i en pressemeddelelse, hvor Tekniq fortæller om resultaterne af den årlige markedsanalyse, der netop er offentliggjort. Tekniq fortæller, at 2018 var femte år i træk med vækst i branchen.

Godt gået

Organisationens administrerende direktør Niels Jørgen Hansen er selvsagt ganske tilfreds med situationen:

– Det er også værd at notere, at væksten i installationsbranchen – over en femårig periode – faktisk har været dobbelt så høj som den generelle vækst i dansk økonomi. Siden 2013 er dansk økonomi vokset med 10,2 procent, mens fremgangen i installationsbranchen i samme periode er på hele 19,5 procent. Det er ganske godt gået, siger han i pressemeddelelsen.

Selv om vvs-branchen har haft højere vækst end el-branchen, er det i sidstnævnte branche, at forventningerne til 2019 er højest. Det fremgår af analysen, at elbranchen forventer en stigning på 6,1 procent, og vvs-branchen forventer en vækst på 2,5 procent.

Samlet forventer 35 procent af installationsvirksomhederne øget omsætning i 2019, mens 54 procent regner med, at den vil være uændret. Kun 11 procent forventer et fald.

Optimismen er altså til at tage og føle på. Elektrikerne, der har travlt med lønforhandlingerne, kan håbe på, at den også når helt ind i forhandlingslokalerne. I Dansk El-Forbund konstaterer formand Jørgen Juul Rasmussen, at organisationerne ikke blander sig i de lokale forhandlinger, men ikke desto mindre giver markedsanalysen for ham at se elektrikerne endnu flere gode argumenter på hånden.

Vækstområder

En tabel i analysen viser el-branchens omsætning fordelt på forretningsområderne, og her fremgår, at det fortsat er traditionelt installationsarbejde, der trækker det tunge læs: 53 procent af omsætningen kommer herfra. Det næststørste område med 12 procent er styring og automation.

En tabel over branchens forventningerne til vækst på de forskellige områder viser, at energieffektiviseringer her er topscorer på linje med traditionelt installationsarbejde: På begge områder forventer 45 procent af virksomhederne stigning.

Lønkampagne 2019 - Kampagnelogo m.v.