Alliancen gjorde politisk indtryk

Minister: Vigtigt bidrag fra Alliancen for en værdig tilbagetrækning forud for aftale om tidlig pension

Ministersvar om Alliancen

”For mig er pjecen med til at sætte en tyk streg under, at der er behov for at indføre en ny ret til tidlig pension til dem med de længste og ofte hårdeste arbejdsliv.”

Sådan skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg. Han var blevet bedt om en kommentar til det materiale, som ’Alliancen for en værdig tilbagetrækning’ udarbejdede forud for den politiske aftale om tidlig pension, der blev indgået for nylig.

Alliancen består af Dansk El-Forbund (DEF), Fødevareforbundet NNF, Blik- og Rørarbejderforbundet og Malerforbundet. Alliancen fremstillede blandt andet en pjece, hvor en af mange oplysninger fortæller, at 88 procent af DEF’s medlemmer i større eller mindre grad er bekymrede for at blive fysisk nedslidt af arbejdet, inden de når pensionsalderen.

Det fremgår også, at 87 procent af elektrikerne har udfordrende arbejdsstillinger. Dette gælder 32 procent af befolkningen generelt. I svaret skiver beskæftigelsesministeren også:

”Pjecen taler ind i dét, vi desværre også ved i forvejen, netop blandt andet at knap hver tredje ufaglærte eller faglærte mellem 55 og 64 år er begrænset i arbejdet grundet smerter, og at ufaglærte og faglærte under ét lever kortere end jævnaldrende akademikere.”

Og senere:

”Jeg er derfor meget glad for, at regeringen den 10. oktober 2020 nåede til enighed med Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten om en aftale om en ny ret til tidlig pension. Aftalen blev indgået efter et godt og konstruktivt forhandlingsforløb, som fandt sted i lyset af en god offentlig debat med vigtige bidrag fra ikke mindst organisationer, der repræsenterer de, som tidlig pension frem for alt handler om: Mennesker med lange og ofte hårde arbejdsliv.”

Aftalen om tidlig tilbagetrækning kan ses her.

forside pjese fra Alliancen