1.maj i DEF: Fagligt fællesskab i fokus

Over hele landet fejrede elektrikerne i Dansk El-Forbund arbejdernes internationale kampdag. På sin 1.maj-turne fremhævede DEF-formand Jørgen Juul Rasmussen det faglige fællesskab som en styrke, der skaber resultater til gavn for medlemmerne

Traditionen tro var der fest, taler, kampsange og røde pølser, da elektrikerne i Dansk El-Forbund (DEF) tirsdag fejrede 1.maj – arbejdernes internationale kampdag. Her slog flere af DEF’s 11 lokalafdelinger dørene op for lokale 1.maj-arrangementer, mens man andre steder var gået sammen med lokalafdelinger fra øvrige LO-forbund som Dansk Metal, 3F, HK, Serviceforbundet, Fødevareforbundet NNF eller de lokale LO-sektioner om at invitere politikere, tænde op i grillen og fejre kampdagen med familie, venner og kolleger.

Afdelingsformand i DEF Lillebælt Karl-Jørn Petersen byder velkommen til DEF-formand Jørgen Juul Rasmussen. Foto: Peter Koch Palshøj

DEF-formand på 1.maj-turne:

Forbundsformand i DEF Jørgen Juul Rasmussen tog igen i år på 1.maj-turne rundt i landet. Første besøg var hos DEF’s lokalafdeling Lillebælt, som havde sørget for kaffe og morgenbrød fra morgenstunden. Efter velkomst fra afdelingsformand Karl-Jørn Petersen gik forbundsformanden på 'talerstolen'. Gennemgående i formandens taler i henholdsvis Vejle, Odense og Esbjerg var vigtigheden af det stærke faglige fællesskab. Et fællesskab, som skaber resultater til gavn for medlemmerne, og som blandt andet har givet resultater ved overenskomstforhandlinger, trepartsaftaler og den nylige fusion mellem LO og FTF, som ifølge forbundsformanden vil give et endnu stærkere fællesskab og dermed stærke resultater til gavn for lønmodtagerne.

En lille skarp fra morgenstunden: Omkring 50 kolleger med familie var mødt frem til DEF Lillebælts 1.maj-arrangement. Foto: Peter Koch Palshøj  

Fagligt fællesskab

I DEF’s afdeling Lillebælt kom Jørgen Juul Rasmussen blandt andet ind på det positive i, at forbundet aldrig har haft så mange unge medlemmer som i dag.

- Det hænger sammen med, at vores erhvervsuddannelse som elektriker er enormt populær. Og de unge på skolerne, ja, de melder sig ind i Dansk El-Forbund. Så her betyder det noget, at vi er et fagligt fællesskab. Et stærkt fagligt fællesskab, som elektrikerne vil være med i. Når vi står sammen i fællesskabet, så er det, at vi kan få bedre aftaler hjem til elektrikerne. Så er det, at vi kan udvikle uddannelser, som de unge gerne vil ind på. Så er det, at vi kan sikre respekt for vores fag, lød det fra Jørgen Juul Rasmussen.

Selvom der var gråvejr i Odense, tog de røde DEF-faner sig flotte ud. Foto: Peter Koch Palshøj

’Dækningen ved arbejdsløshed er for lav’  

Næste stop på DEF-formandens 1.maj-turne var i Odense på Mødecenter Fabrikken, hvor DEF’s afdeling Fyn havde arrangeret 1.maj i samarbejde med Metal Odense og de øvrige fagforeninger i Odin Havnepark. Her opfordrede Jørgen Juul Rasmussen til, at der bliver kigget alvorligt på dækningsgraden af dagpengene.

- Kriseårene bød på for store ændringer i dagpengene. I dag kan vores arbejdsløse kolleger desværre se det på bundlinjen på deres bankkonto. Dækningen ved arbejdsløshed er nu alt for lav i forhold til, hvad man tjener, når man er i arbejde. Det er ikke retfærdigt. Det kan fællesskabet gøre bedre. Så kampen for en bedre dækning ved arbejdsløshed er også en kamp, vi kommer til at tage i den kommende tid. Det fortjener vores arbejdsløse kolleger. Så lad os nu få rettet op på det, inden økonomien måske vender igen, sagde forbundsformanden, inden han overlod mikrofonen til Dansk Metals formand Claus Jensen, som også var inviteret til 1.maj i Odense.

Jørgen Juul Rasmussen var kort før middagstid forbi Odense, hvor DEF Fyn havde arrangeret 1.maj i samarbejde med Metal Odense og de øvrige fagforeninger i Odin Havnepark. Foto: Peter Koch Palshøj

Også afdelingsformand i DEF Fyn Erling Jensen var på talerstolen 1. maj i Odense. Foto: Peter Koch Palshøj

’Vi bider os fast i bordkanten’

Sidste stop på DEF-formandens 1.maj-turne var i ’gryden’ i Esbjerg. Her kritiserede Jørgen Juul Rasmussen blandt andet besparelserne på landets erhvervsskoler og gav løfte om, at fagbevægelsen vil ’bide sig fast i bordkanten’ ved det kommende møde om erhvervsskolernes økonomi mellem fagbevægelsen, arbejdsgiverne og regeringen. Mødet er en del af trepartsaftalen fra sidste år og skal finde sted, inden regeringen til efteråret fremlægger sit forslag til finanslov. 

- Sidste år havde vi trepartsforhandlinger med arbejdsgiverne og regeringen. Der fik vi Lars Løkke med på, at der ikke skal spares de to procent på erhvervsskolerne - de næste par år. Men så snart vi var færdige med forhandlingerne, så pålagde de skolerne nogle andre besparelser - på samme størrelse, forklarede DEF-formanden. Og tilføjede så:

- Men, men: De skrev også under på, at når de skal forberede den næste finanslov, så skal vi have en drøftelse mellem regeringen, arbejdsgiverne og os i fagbevægelsen om pengene til erhvervsskolerne. Og jeg lover jer, dér vil vi bide os fast i bordkanten, sagde Jørgen Juul Rasmussen.

Forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen sluttede sin 1.maj-turne i 'Gryden' i Esbjerg. Her ses han i selskab med afdelingsformand i DEF Sydjylland Claus Lykke Christensen. Foto: Peter Koch Palshøj  

Flot fremmøde og god 1.maj-stemning på en ellers grå og kold formiddag i Odense. Foto: Peter Koch Palshøj